Debreceni Köztemető 90 éves évfordulója tiszteletére megvalósuló programsorozat

A temetők kulturális, szellemi és természeti örökségünk legfontosabb őrzői, így Debrecen örökségének számos alappillére is a Köztemetőben található. A debreceni Köztemető azért is különleges helyszín, mert a Debreceni Nagyerdő természetvédelmi terület szerves része, és az országos viszonylatban is ritka erdei temetők egyike. Annak tiszteletére, hogy 2022. évben ünnepeljük a Debreceni Köztemető 90. éves fennállását, társaságunk a városvezetés folyamatos támogatása mellett egy különleges programsorozattal készül.

Temetőtörténeti konferencia

„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.”

Debrecen városa és a Debreceni Köztemető Széchenyi István fenti gondolata jegyében rendezett temetőtörténeti konferenciát a Debreceni Köztemető megnyitásának 90. évfordulója alkalmából július 15-én, pénteken 10 órától a Debreceni Köztemető Kápolnájában.

Emléke legyen áldott – e vigasztaló kívánság 170 ezer elhunyt hamvai fölött hangozhatott el a Debreceni Köztemetőben az elmúlt kilencven évben, amióta megnyitották. Az évforduló napján, pénteken a területén lévő Kápolnában csaknem egész napos konferenciának köszönhetően más megvilágításban ismerhettük meg Közép-Európa legszebb temetőjét.

Az ünnepi alkalmat a sírkertet 1996 óta üzemeltető AKSD Kft. ügyvezetője, Kardos Marianna nyitotta meg, és elmondta, hogy a Temető 90 programsorozat lényegi célja, hogy Debrecen lakosságához közelebb hozzák a temetőt, mint kulturális örökséget és segítséget nyújtson az elmúlás kezelésében.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester előadásában elhangzott, hogy számos fejlesztés szolgálta eddig is a debrecenieket és fogja is a jövőben: 1972-ben készült el a háromezer férőhelyes urnacsarnok, 2007-ben hamuszóró kegyhellyel bővült a temető, 2011-ben pedig az ökumenikus kápolnával. 

A továbbiakban Papp József helytörténész tárta a hallgatóság elé a temető múltját, kialakításának előzményeit és körülményeit. Ma ezen kívül mindössze két sírkert működik a megyeszékhelyen, a józsai, illetve a Monostorpályi úti izraelita temető – tudtuk meg a helytörténésztől.

Ezt követte dr. Fekete Károly – Lelkipásztor a koporsó mellett című – személyes hangvételű előadása, továbbá Singer Magdolna gyászkísérő példái az együttérző megértés erejéről a gyászolóval való találkozáskor.

Az ebédszünet után dr. Mazsu Jánosé volt a szó, aki a cívis emlékezetről és a Köztemető védett sírjairól értekezett.

Az Őrváros Debrecen Közalapítvány Debrecen Város Önkormányzatának Közgyűlése által jóváhagyott „Cívis Emlékhely és Városi Sírkert program” keretében fejlesztette ki a Debreceni Köztemető Védett Sírjai adatbázist és térinformatikai kereső rendszert.

A szakmai és kegyeleti szempontból ellenőrzött adatbázis, a térinformatikai vizualizáció és kereső rendszer lehetővé teszi az országos és helyi védettségű, a nemzeti és a cívis közösség értékrendje, önazonossága szempontjából fontos városi kegyeleti örökségű sírhelyek és emlékhelyek virtuális vagy személyes felkeresését, vezetett séta megtételét a Debreceni Köztemetőben.

Az adatbázis magyarul valamint angolul is elérhető hagyományosabb webes formában és mobil applikáció formájában is. (https://gis.erda.hu/erda/html/projects/temeto_debrecen_koztemeto/main.php?language=hungarian)

A Debreceni Köztemető megnyitásának 90. évfordulója alkalmából a Közalapítvány Kuratóriuma átadta Debrecen város közösségének használatra az adatbázist és kereső rendszert.

Dr. Löki Viktor a magyar temetők botanikai örökségét tárta fel, Rácz Zoltán a Krematórium épületét, mint „Debrecen Naptemplomát” mutatta be, Mózes Dávid pedig a debreceni köztemetők fejlesztéseit ismertette. A konferenciát 17 órától Váradi Zoltán temetősétája zárta, Élet a tükörtóban címmel.

Séták a temetőben

A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben. A Köztemetőben tematikus sétára idén már két alkalommal került sor, de további időpontokban nyílik még lehetőség az érdeklődők számára, mely során egy adott tudományos, vagy kulturális terület neves képviselőinek síremlékeit, illetve a temető műalkotásait mutatjuk be olyan különlegességgel fűszerezve, mely minden korosztály képviselőinek érdeklődését felkeltheti. Ebben Erdei Nóra idegenvezető, az Explore Debrecen megálmodója van segítségünkre.

Kövessék figyelemmel a Debreceni Köztemető Facebook oldalát, hogy értesülhessenek a következő sétánk időpontjáról!

„Köszönöm, köszönöm az Édesanyámat!!!”

Anyák Napján az ország minden részéről számos család látogatott el a Debreceni Köztemetőbe. 2022-ben, a Debreceni Köztemető 90 éves évfordulója alkalmából első alkalommal egész napos programmal vártuk a látogatókat. A nap során a Kápolna előtti téren, a „Szeretet Terén" elcsendesedésünkben saját kezűleg készíthettünk ajándékokat és közben debreceni művészek előadásait hallgathattuk.

A rendezvényen részt vettek:

 • Tordai Zoltán prímás,
 • Göndöcz Viktor akusztikus gitárművész,
 • Sárosi Dániel orgonaművész,
 • Jakab-Zalánffy Ábel, a Debreceni Zenede 3. osztályos tanulója,
 • Keller András (gitár) és Bodnár Boglárka (furulya), a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói,
 • Trio Consort vonóstrió,
 • Parlando Acoustic,
 • Molnár Miklós népzenész,
 • Váradi Zoltán, a Természettár vezetője,
 • Angyalliget,
 • Énidő ÉlményMűhely,
 • Fény Felé Alapítvány,
 • Zöld Kör

Ökumenikus megemlékezés

Nagypénteken, Jézus Krisztus keresztre feszítésének napján, most először a történelmi egyházak képviselői egy ökumenikus istentiszteletet tartottak az érdeklődők számára a boldog feltámadás reménye alatt.

Az ökumenikus alkalmon szolgálatukkal közreműködtek:

 • Asztalos Richárd igazgatólelkész, Debreceni Evangélikus Egyházközség
 • Kapin István parókus, Debreceni Görögkatolikus Parókia
 • Komlósi Sándor lelkipásztor, Debreceni Baptista Gyülekezet
 • Krakomperger Zoltán általános helynök, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
 • Sipos Barnabás parókus, Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség
 • Oláh István lelkipásztor, Debreceni Református Nagytemplom

Debreceni Dinasztiák című kiállítás

A kiállítás során a cívis öntudatban jelentős szerepet betöltő debreceni dinasztiákat, családokat mutatunk be az érdeklődőknek. A kiállítás létrejöttében a Levéltár csodálatos szakemberei biztosították számunkra a tudományos hátteret. A tárlat az Új Városháza épületében tekinthető meg 2022.04.13-05.20-ig, ezt követően pedig a Debreceni Köztemető Kápolnájában kerül bemutatásra ahol találkozót szervezünk a leszármazottakkal.

Online ügyfélszolgálat

Ügyintézés tárgya
Visszajelzés módja