Debreceni Köztemető 90 éves évfordulója tiszteletére megvalósuló programsorozat

A temetők kulturális, szellemi és természeti örökségünk legfontosabb őrzői, így Debrecen örökségének számos alappillére is a Köztemetőben található. A debreceni Köztemető azért is különleges helyszín, mert a Debreceni Nagyerdő természetvédelmi terület szerves része, és az országos viszonylatban is ritka erdei temetők egyike. Annak tiszteletére, hogy 2022. évben ünnepeljük a Debreceni Köztemető 90. éves fennállását, társaságunk a városvezetés folyamatos támogatása mellett egy különleges programsorozattal készül.

A betlehemi láng útja

A negyedik adventi gyertya a betlehemi lángról gyulladt meg a Debreceni Református Nagytemplomban, ahonnan több száz ember vihette otthonába a béke lángját.

Karácsony hetében ezt a lángot olyan helyekre is lejuttatták, ahol az ott dolgozók és ápoltak a családjuktól és otthonuktól távol kénytelenek tölteni a szentestét. 2022 december 20-án a 43. Főnix Cserkészcsapat képviselői segítségével a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának kápolnájába is eljutott a láng. Az itteni eseményen részt vett Széles Diána, Debrecen város alpolgármestere, Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Baráthné Szalánczi Tímea klinikai református lelkész, Berényiné Felszeghy Márta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának koordinátora, valamint műsorukkal közreműködtek a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai.

Ugyanezen a napon a DE Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztályán is fogadták a szeretet jelképező lángot, ahol Pogácsás Ildikó, a DE Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztály főnővérének, Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány elnökének és Gál Judit református kórházlelkészének adventi üzenetét követően az Ady Endre Gimnázium diákjainak szeretettel készített ajándékműsorát hallhatták, láthatták a jelenlévők. A megható és örömet hozó műsort követően az ápolók és ápoltak egymástól vették át a szeretet lángját.

A nap végén a betlehemi láng a Debreceni Köztemető kápolnájába érkezett, ahol Nagy Bettina Tünde hatodéves református lelkészhallgató, Domokos Csilla, az AKSD Kft. HR és PR vezetője és Bódor Edit egyházi referens ünnepi gondolatait követően Szent Ferenc Naphimnusz című versét és a Napfivér, Holdnővér című film főcímdalát adták elő az Adys diákok.

A temetői kápolnában elhelyezett lángról a karácsonyi ünnepkörben az elhunytakról megemlékező látogatók is gyertyát gyújthatnak, s elvihetik azokat szeretteik sírjára.

A LÉLEK ÉL: találkozunk!

Beszélgetések és találkozások halottak napja alkalmából 2022. október 29. és november 1. között

Az emlékezés napjaiban a temetőbe látogatók meghívott vendégek segítségével számos olyan beszélgetésen vehettek részt a temető Ökumenikus Kápolnájában, amely próbálta elviselhetőbbé tenni az elviselhetetlent. Beszélgettünk gyermeki és szülői gyászról, elveszített szeretteink földi útjának folytatásáról, lelkek találkozásáról, és arról, hogy az élet mindig megy tovább, de mindezekről beszélni kell és érdemes. Különbözőek az emberek és különbözőképpen dolgozzák fel a gyász pillanatait.

Az emlékezés jelentősége mellett kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a ma emberének találkozási lehetőséget biztosítsunk a gyász, a veszteség megdolgozására, és az ezzel kapcsolatos tabutémák feltárására.

Palotai Erzsébet festőművész "IMA A GYERMEKEKÉRT" című kiállítását rendhagyó módon a látogatók az Ökumenikus Kápolnában tekinthették meg. A művésznő kiállításával a gyermekkel szembeni szülői-, felnőtt társadalom felelősségére szerettük volna felhívni a figyelmet, de a befogadó képzeletében megszületett kiállítás képei minden alkalommal egyéb üzeneteket hordoztak.

A halottak napi rendezvénysorozat négy nagyobb téma köré épült.
Az „IMA A HALOTTAKÉRT” című eseményt a Szólj be a papnak csapatával közösen szerveztük.

Az interaktív beszélgetésen az alábbi fontos gondolatok és kérdések merültek fel:

 • Amiben egyetértettünk: a temetkezés együttérző szolgálattal teljes szolgáltatás.
 • Amik kérdésként merültek fel: Miért fontos készülni a halálra? Van-e élet a halál után? Hová mennek a halottak? Mi értelme van a halottak napjának? Milyen jelentés húzódik meg a Halloween divatünnepe mögött?

S akik mindezekre válaszoltak:

 • Mózes Dávid - az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója
 • Nagy Gábor - szabadságtelepi református lelkész
 • Pogácsás Ildikó - a DE Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztály főnővére
 • dr. Törő András - római katolikus pap

A sorozat második napján Palotai Erzsébet festőművész az „IMA A GYERMEKEKÉRT” című kiállítást nyitotta meg, és ennek a szellemisége köré épült a második napi beszélgetés fonala.
A kiállított művek által ihletett beszélgetésen a gyermekkorban megélt veszteségről, gyászról és feldolgozásáról esett szó a meghívott vendégeink segítségével.
Gyermekkortól kezdve a halál kérdése és annak elrendezése örök rejtély az ember számára.
A gyermeket azzal segítjük, ha beszélünk vele az érzéseiről, és mintát tudunk adni arra, hogyan élje meg a veszteségét. A gyermek úgy gyászol, ahogy a szülő gyászol.

Akik tanácsaikkal a fenti kérdésekben segítséget nyújtottak:

 • Kádár Annamária, mesepszichológus
 • Palotai Erzsébet, festőművész
 • Dobos Zita, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség turisztikai és kommunikációs vezetője

Beszélgető-sorozatunk utolsó állomása az „IMA SZÜLŐKÉRT” címet kapta. Eseményünkkel a gyermeküket veszített szülők fájdalmát próbáltuk enyhíteni. A szüleiket veszített gyermekek állapotára anyanyelvünk az árva jelzőt használja. Ha életünk társa költözik a túlvilágra, akkor az özvegy jelzővel illetjük. Ha gyermekünket veszítjük el, a magyar nyelv erre a kimondhatatlan fájdalomra nem ismer jelzőt. Erre nincsenek szavak…

Akik mégis megpróbálták a kimondhatatlant kimondani:

 • Mikó-Prém Alexandra, dúla, gyászcsoport-vezető, kórházlelkész
 • Lehőcz Zsuzsa, a Csokonai Színház színművésze
 • Bíró-Polgár Mariann, a Mamami.hu írója, szerkesztője

Mindenszentek napján a Ravatalozó előtti téren a művészeteket hívtuk segítségül.
Meghívott művészeink: Dánielfy Gergő, színész, énekes, Dargó Gergely, a Csokonai Színház művésze, Tordai Zoltán hegedűművész, Kovács Vecei Fanni és Tar Dániel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészei az irodalom, a komolyzene, és a könnyűzene húrjain adtak gyógyírt lelki sebeink begyógyítására.

Az összművészeti előadást követően a látogatók a református egyház, a római katolikus egyház, valamint a görögkatolikus egyház megemlékezésein vehettek részt.

Mindenszentek és halottak napja alkalmából tovább folytattuk a tavasztól indított temetősétáink sorozatát az idén 90 éves Debreceni Köztemetőben. A séta résztvevői ellátogathattak a múzeumigazgató Zoltai Lajos, a tanár, költő, író Kiss Tamás, az első magyar nyelvű Füvészkönyv és a debreceni Füvészkert alapítója, Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály, valamint híres kereskedőcsaládok - Svetits, Sesztina, Csanak - sírjaihoz. Természetesen, nem maradhatott ki Szabó Magda és családja, valamint Borsos József építész, műszaki főtanácsos sírja sem a séta útvonalából.

Temetőtörténeti konferencia

„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.”

Debrecen városa és a Debreceni Köztemető Széchenyi István fenti gondolata jegyében rendezett temetőtörténeti konferenciát a Debreceni Köztemető megnyitásának 90. évfordulója alkalmából július 15-én, pénteken 10 órától a Debreceni Köztemető Kápolnájában.

Szeretnénk megköszönni a haon.hu újságírójának a rendezvényünkről írt professzionális beszámolóját, melyből alábbi összefoglalónkban magunk is idézünk.

Emléke legyen áldott – e vigasztaló kívánság 170 ezer elhunyt hamvai fölött hangozhatott el a Debreceni Köztemetőben az elmúlt kilencven évben, amióta megnyitották. Az évforduló napján, pénteken a területén lévő Kápolnában csaknem egész napos konferenciának köszönhetően más megvilágításban ismerhettük meg Közép-Európa legszebb temetőjét.

Az ünnepi alkalmat a sírkertet 1996 óta üzemeltető AKSD Kft. ügyvezetője, Kardos Marianna nyitotta meg, és elmondta, hogy a Temető 90 programsorozat lényegi célja, hogy Debrecen lakosságához közelebb hozzák a temetőt, mint kulturális örökséget és segítséget nyújtson az elmúlás kezelésében.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester előadásában elhangzott, hogy számos fejlesztés szolgálta eddig is a debrecenieket és fogja is a jövőben: 1972-ben készült el a háromezer férőhelyes urnacsarnok, 2007-ben hamuszóró kegyhellyel bővült a temető, 2011-ben pedig az ökumenikus kápolnával. 

A továbbiakban Papp József helytörténész tárta a hallgatóság elé a temető múltját, kialakításának előzményeit és körülményeit. Ma ezen kívül mindössze két sírkert működik a megyeszékhelyen, a józsai, illetve a Monostorpályi úti izraelita temető – tudtuk meg a helytörténésztől.

Ezt követte dr. Fekete Károly – Lelkipásztor a koporsó mellett című – személyes hangvételű előadása, továbbá Singer Magdolna gyászkísérő példái az együttérző megértés erejéről a gyászolóval való találkozáskor.

Az ebédszünet után dr. Mazsu Jánosé volt a szó, aki a cívis emlékezetről és a Köztemető védett sírjairól értekezett.

Az Őrváros Debrecen Közalapítvány Debrecen Város Önkormányzatának Közgyűlése által jóváhagyott „Cívis Emlékhely és Városi Sírkert program” keretében fejlesztette ki a Debreceni Köztemető Védett Sírjai adatbázist és térinformatikai kereső rendszert.

A szakmai és kegyeleti szempontból ellenőrzött adatbázis, a térinformatikai vizualizáció és kereső rendszer lehetővé teszi az országos és helyi védettségű, a nemzeti és a cívis közösség értékrendje, önazonossága szempontjából fontos városi kegyeleti örökségű sírhelyek és emlékhelyek virtuális vagy személyes felkeresését, vezetett séta megtételét a Debreceni Köztemetőben.

Az adatbázis magyarul valamint angolul is elérhető hagyományosabb webes formában és mobil applikáció formájában is. (https://gis.erda.hu/erda/html/projects/temeto_debrecen_koztemeto/main.php?language=hungarian)

A Debreceni Köztemető megnyitásának 90. évfordulója alkalmából a Közalapítvány Kuratóriuma átadta Debrecen város közösségének használatra az adatbázist és kereső rendszert.

Dr. Löki Viktor a magyar temetők botanikai örökségét tárta fel, Rácz Zoltán a Krematórium épületét, mint „Debrecen Naptemplomát” mutatta be, Mózes Dávid pedig a debreceni köztemetők fejlesztéseit ismertette. A konferenciát 17 órától Váradi Zoltán temetősétája zárta, Élet a tükörtóban címmel.

Séták a temetőben

A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben. A Köztemetőben tematikus sétára idén már két alkalommal került sor, de további időpontokban nyílik még lehetőség az érdeklődők számára, mely során egy adott tudományos, vagy kulturális terület neves képviselőinek síremlékeit, illetve a temető műalkotásait mutatjuk be olyan különlegességgel fűszerezve, mely minden korosztály képviselőinek érdeklődését felkeltheti. Ebben Erdei Nóra idegenvezető, az Explore Debrecen megálmodója van segítségünkre.

Kövessék figyelemmel a Debreceni Köztemető Facebook oldalát, hogy értesülhessenek a következő sétánk időpontjáról!

„Köszönöm, köszönöm az Édesanyámat!!!”

Anyák Napján az ország minden részéről számos család látogatott el a Debreceni Köztemetőbe. 2022-ben, a Debreceni Köztemető 90 éves évfordulója alkalmából első alkalommal egész napos programmal vártuk a látogatókat. A nap során a Kápolna előtti téren, a „Szeretet Terén" elcsendesedésünkben saját kezűleg készíthettünk ajándékokat és közben debreceni művészek előadásait hallgathattuk.

A rendezvényen részt vettek:

 • Tordai Zoltán prímás,
 • Göndöcz Viktor akusztikus gitárművész,
 • Sárosi Dániel orgonaművész,
 • Jakab-Zalánffy Ábel, a Debreceni Zenede 3. osztályos tanulója,
 • Keller András (gitár) és Bodnár Boglárka (furulya), a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói,
 • Trio Consort vonóstrió,
 • Parlando Acoustic,
 • Molnár Miklós népzenész,
 • Váradi Zoltán, a Természettár vezetője,
 • Angyalliget,
 • Énidő ÉlményMűhely,
 • Fény Felé Alapítvány,
 • Zöld Kör

Ökumenikus megemlékezés

Nagypénteken, Jézus Krisztus keresztre feszítésének napján, most először a történelmi egyházak képviselői egy ökumenikus istentiszteletet tartottak az érdeklődők számára a boldog feltámadás reménye alatt.

Az ökumenikus alkalmon szolgálatukkal közreműködtek:

 • Asztalos Richárd igazgatólelkész, Debreceni Evangélikus Egyházközség
 • Kapin István parókus, Debreceni Görögkatolikus Parókia
 • Komlósi Sándor lelkipásztor, Debreceni Baptista Gyülekezet
 • Krakomperger Zoltán általános helynök, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
 • Sipos Barnabás parókus, Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség
 • Oláh István lelkipásztor, Debreceni Református Nagytemplom

Debreceni Dinasztiák című kiállítás

A kiállítás során a cívis öntudatban jelentős szerepet betöltő debreceni dinasztiákat, családokat mutatunk be az érdeklődőknek. A kiállítás létrejöttében a Levéltár csodálatos szakemberei biztosították számunkra a tudományos hátteret. A tárlat az Új Városháza épületében tekinthető meg 2022.04.13-05.20-ig, ezt követően pedig a Debreceni Köztemető Kápolnájában kerül bemutatásra ahol találkozót szervezünk a leszármazottakkal.

Online ügyfélszolgálat

Ügyintézés tárgya
Visszajelzés módja