A mindenszentekkel és a halottak napjával összefüggő intézkedések

2022. október 21.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Az A.K.S.D. Kft. ez évben is megteszi a szükséges intézkedéseket a halottak napja zökkenőmentes lebonyolításához.

Debreceni Köztemetők meghosszabbított nyitvatartása

október 24-30. hétfő-vasárnap 700 - 1900
október 31. hétfő 700 - 2000
november 01. kedd 700 - 2000
november 02. szerda 700 - 1900

2022. október 24-ét megelőzően és 2022. november 2-át követően a Köztemetők korábbiakban meghatározott általános nyitvatartási rendje lesz érvényben.

Meghosszabbított nyitvatartás a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában és a Sírköves Irodában

2022. október 24-től 2022. november 2-ig meghosszabbított nyitvatartási időben, 08 00 - 17 00 –ig folyamatos ügyelet lesz biztosított a Temető Ügyfélszolgálati Irodában, és a Sírköves Irodában. Szombati és vasárnapi napokon, valamint hétköznapokon 15 30 - 17 00 között nincs temetés ügyintézés. A Munkatársak segítséget nyújtanak a sírhelyek keresésében, térképet biztosítanak, melyen jelölik a keresett sír helyét. Sokan ezen napokon váltják meg újra elhunyt szeretteik sírját, továbbá tájékoztatást kaphatnak a balesetveszélyes síremlékekkel kapcsolatosan.

Közlekedés a Köztemető területén

A megnövekedett látogatói forgalom okán D.M.J.V. Önkormányzata mindenszenteket övező, alábbi szombati és vasárnapi napokra feloldja a 13 óráig érvényben lévő gépjármű behajtási tilalmat, azaz a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a Debreceni Köztemetők területére az 1-es kapunál:

 • 2022. október 22. – 23. (szombat – vasárnap)
 • 2022. október 29. – 30. (szombat – vasárnap)

Behajtási díj:

 • személygépjármű: 550,- Ft
 • személygépjármű utánfutóval, tehergépjármű: 813,- Ft

2022.10.22. – 2022.11.02-ig gépjárművel történő behajtás kizárólag az 1-es kapun át engedélyezett, mely megközelítése a Kassai út, Hadházi út csomópont felől lehetséges, azonban a kihajtás a 3-as kapun át is megvalósulhat a Benczúr Gyula utca irányába, mely jelentősen gyorsítja a haladást.

2022. november 1-jén, azaz mindenszentek napján a fentiekkel ellentétben minden lakossági, vállalkozói, személy– és tehergépjármű forgalom tilos a Köztemetők területén. Ezen a napon 2 db kisbusz térkép szerinti útvonalon történő közlekedése nyújt díjmentes segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.

A köztemető területén történő közlekedésre a KRESZ szabályai vonatoznak, így a jobbkéz szabály érvényesül, ugyanakkor járdák hiányában a gyalogos forgalom elsőbbséget élvez. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat, vagy a gyászmenet útját.

A lakossági gyalogos forgalom a Nagyerdei Köztemetőben 1., 2., és 3. számú kapukon keresztül történhet. A kapuknál a Köztemető nyitvatartási idejének megfelelő időtartamig portaszolgálat működik.

A köztemetőkben működő sírköves vállalkozások és vállalkozók 2022. október 22. napjától 2022. november 2. napjáig nem végezhetnek sírköves munkát a debreceni köztemetők területén.

A temető területén belül az A.K.S.D. Kft. megerősített biztonsági szolgálatot biztosít, melyhez a Rendőrség és a Debreceni Közterület-felügyelet is segítséget nyújt.

Forgalomkorlátozás, útlezárás a Köztemető környékén 2022. október 31. 08:00 –tól 2022. november 01. 22:00 –ig

 • A Debreceni Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint a Benczúr Gyula u. Köztemető 1. és 2. sz. kapuk közötti szakasza a közforgalom elől el lesz zárva. Kizárólag a tömegközlekedési járművek, a taxik, valamint a D.M.J.V. Önkormányzata által kiállított behajtási engedéllyel rendelkező gépjárművek közlekedhetnek a lezárt útszakaszon. A korlátozás a mozgáskorlátozottakra és az azokat szállító gépjárművekre is vonatkozik.
 • A Nagyerdei Köztemető 2. és 3. sz. kapujának megközelítése a Pallagi út felől, a Benczúr Gyula utcán keresztül lehetséges. A Benczúr Gyula utca gépjárműforgalma egyirányú lesz a Pallagi út felől, a Köztemető 2. és 3. sz. kapuja közötti parkolót az Ady Endre sugárúton keresztül a Nagyerdei Stadion irányába lehet elhagyni.
 • Az Ady Endre sugárútra a fentiek miatt a Nagyerdei körút irányából nem lehet behajtani.
 • A Hadházi út – Benczúr Gyula utca kereszteződésével szemben kialakított trolibuszfordulóba behajtani tilos.

Várakozási és megállási tilalmak 2022. október 28. 16:00 –tól 2022 november 01. 22:00 –ig

A Debreceni Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszokon megállni és várakozni tilos táblák lesznek kihelyezve, melyekre kérjük, fokozott figyelmet fordítsanak a gépjárművel közlekedők. A forgalomkorlátozásban érintett helyeken szabálytalanul leállított gépjárművek az üzembentartó költségére elszállításra kerülnek.

 • Benczúr Gyula utcán a Hadházi úttól a Köztemető 2. kapuig az úttest mindkét oldalán, beleértve az útpadkát is
 • A Benczúr Gyula utcán a Pallagi út és az Ady Endre sugárút közötti szakaszán az út menetirány szerinti jobb oldalán, beleértve az útpadkát is
 • Az Ady Endre sugárút Nagyerdei körút és a Köztemető 2. kapuja kötötti szakaszán az útszakasz mindkét oldalán, mely az útpadkán történő várakozásra nem terjed ki.
 • A 4. sz. főút meghatározott szakaszán az úttest mindkét oldalán, beleértve az útpadkát is
 • A Hadházi út páros oldalán, beleértve az útpadkát is
 • A Hadházi út páratlan oldalán, a Benczúr Gyula trolibuszforduló bejáratától a Kassai út kereszteződéséig, beleértve az útpadkát is
 • A Futó utcán a Szervíz úttól (vasúti átjáró) az Apafája utcáig mindkét oldalon, beleértve az útpadkát is

Programok:

A Debreceni Köztemető fennállása 90. évfordulójának ünneplése kapcsán társaságunk az év során számos, nagy tömegeket vonzó programmal tiszteleg.

A LÉLEK ÉL: találkozunk! /Arany János/
Beszélgetések és találkozások halottak napja alkalmából október 29. és november 1. között.

 • október 29. 16.00 / Debreceni Köztemető Kápolnája (Tükörtó-tól balra) IMA A HALOTTAKÉRT
  Hová mennek a halottak? A lélek halhatatlan? Mi értelme a halottak napjának?
  Kérdések és válaszok a Szólj be a papnak közreműködésével.

Akiket kérdezhetünk:
o Mózes Dávid, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója
o Nagy Gábor szabadságtelepi református lelkész
o Pogácsás Ildikó, a DE Klinikai Központ Hospice-Palliatív Terápiás Osztály főnővére
o dr. Törő András római katolikus pap

 • október 30. 16.00 / Debreceni Köztemető Kápolnája (Tükörtó-tól balra) IMA A GYERMEKEKÉRT
  Palotai Erzsébet festőművész kiállítása által ihletett beszélgetés a gyermekkorban megélt veszteségről, gyászról és feldolgozásáról

Vendégeink:
o Kádár Annamária mesepszichológus
o Palotai Erzsébet festőművész
o Dobos Zita, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség turisztikai és kommunikációs vezetője

 • október 31. 16.00 / Debreceni Köztemető Kápolnája (Tükörtó-tól balra) IMA A SZÜLŐKÉRT
  "S mióta ő felköltözött,
  Fény van az angyalok között." /Sárosi Gyula/
  Segítségnyújtás a szülők gyászában

Vendégeink:
o Mikó-Prém Alexandra, dúla, gyászcsoport-vezető, kórházlelkész
o Lehőcz Zsuzsa, a Csokonai Színház színművésze
o Bíró-Polgár Mariann, a Mamami.hu írója, szerkesztője

 • november 1. 14:30-tól / 2-es számú Ravatalozó terem előtti tér, eső esetén a Ravatalozó terem IMA A LELKEKÉRT

14.30 Gyász és Vigasz – Dánielfy Gergő színész, énekes, valamint Kovács Vecei Fanni és Tar Dániel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeinek műsora
15.00 Református Egyház megemlékezése
15.30 Római Katolikus Egyház megemlékezése
16.20 Görögkatolikus Egyház megemlékezése

Egyéb információk:

A hálózati víz akkor lesz biztosított a temető területén, ha nem lesz talaj menti fagy, ami indokolná a víz elzárását.

Az A.K.S.D. Kft. felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a szemetet minden esetben a kihelyezett hulladéktároló edényekbe tegyék, az edényeket gyakrabban ürítik. A lehulló nagy mennyiségű elszáradt levél miatt lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak arra, hogy amennyiben a sírokról össze kívánják takarítani a ráhullott leveleket, a köztemető portáin ingyenes, újrahasznosított műanyag zsákot lehet kérni erre a célra.

Nem előírás, de annak érdekében, hogy a hozzátartozókat közvetlenül is tájékoztassuk, vállalatunk évről évre Halottak Napja előtt különböző színű figyelemfelhívó címkével látja el a sírhelyeket:

 • Narancssárga címkével azokat, melyek megváltott nyugvási ideje járt le. A nyugvási idővel kapcsolatban információ kérhető a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában.
 • Citromsárga címkével a veszélyesen megdőlt síremlékek kerülnek jelölésre.

Korábbi évekhez hasonlóan az összes sírkő biztonságtechnikai felülvizsgálata megtörténik. Az életveszélyes sírkövek fejkő részét lebontják és ráfektetik a sírkőre, amennyiben ez nem lehetséges, elszállítják a tároló helyre. Erről nyilvántartást vezetnek és a Temető Ügyfélszolgálati Irodában tájékoztatást nyújtanak.

Online ügyfélszolgálat

Ügyintézés tárgya
Visszajelzés módja