Tájékoztatás az ünnepi hét eseményeiről

2023. október 18.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Az A.K.S.D. Kft. ez évben is megteszi a szükséges intézkedéseket az ünnepi hét zökkenőmentes lebonyolításához. 



Debreceni Köztemetők meghosszabbított nyitvatartása

október 23-29. hétfő - vasárnap 700 - 1900
október 30 - november 01. hétfő - szerda 700 - 2000
november 02.

csütörtök

700 - 1900

2023. október 23-át megelőzően (0700-1800) és 2023. november 2-át követően (0700-1700) a Köztemetők korábbiakban meghatározott általános nyitvatartási rendje lesz érvényben.

Meghosszabbított nyitvatartás a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában és a Sírköves Irodában

2023. október 23-tól 2023. november 2-ig 0800 - 1700 között tart a meghosszabbított nyitvatartás a Temető Ügyfélszolgálati Irodában, és a Sírköves Irodában. Szombati és vasárnapi napokon, valamint hétköznapokon 1530 - 1700 között nincs temetés ügyintézés. A Munkatársak segítséget nyújtanak a sírhelyek keresésében, térképet biztosítanak, melyen jelölik a keresett sír helyét. Sokan ezen napokon váltják meg újra elhunyt szeretteik sírját, továbbá tájékoztatást kaphatnak a balesetveszélyes síremlékekkel kapcsolatosan. 


Közlekedés a Köztemető területén

A megnövekedett látogatói forgalom okán D.M.J.V. Önkormányzata mindenszenteket övező, alábbi szombati és vasárnapi napokra feloldja a 13 óráig érvényben lévő gépjármű behajtási tilalmat, azaz a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a Debreceni Köztemetők területére az 1-es kapunál:

  • 2023. október 21. – 22. (szombat – vasárnap)
  • 2023. október 28. – 29. (szombat – vasárnap)


Behajtási díj:

  • személygépjármű: 750,- Ft
  • személygépjármű utánfutóval, tehergépjármű: 1050,- Ft

2023.10.23. – 2023.11.02-ig gépjárművel történő behajtás kizárólag az 1-es kapun át engedélyezett, mely megközelítése a Kassai út, Hadházi út csomópont felől lehetséges, azonban a kihajtás a 3-as kapun át is megvalósulhat a Benczúr Gyula utca irányába, mely jelentősen gyorsítja a haladást. 

2023. november 1-jén, azaz mindenszentek napján a fentiekkel ellentétben minden lakossági, vállalkozói, személy– és tehergépjármű forgalom tilos a Köztemetők területén. Ezen a napon 2 db kisbusz térkép szerinti útvonalon történő közlekedése nyújt díjmentes segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.

A köztemető területén történő közlekedésre a KRESZ szabályai vonatoznak, így a jobbkéz szabály érvényesül, ugyanakkor járdák hiányában a gyalogos forgalom elsőbbséget élvez. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat, vagy a gyászmenet útját.

A lakossági gyalogos forgalom a Nagyerdei Köztemetőben 1., 2., és 3. számú kapukon keresztül történhet. A kapuknál a Köztemető nyitvatartási idejének megfelelő időtartamig portaszolgálat működik.

A köztemetőkben működő sírköves vállalkozások és vállalkozók 2023. október 23. napjától 2023. november 2. napjáig nem végezhetnek sírköves munkát a debreceni köztemetők területén.

A temető területén belül az A.K.S.D. Kft. megerősített biztonsági szolgálatot biztosít, melyhez a Rendőrség és a Debreceni Közterület-felügyelet is segítséget nyújt.

 

Forgalomkorlátozás, útlezárás a Köztemető környékén

2023. november 01. 06:00 - 22:00 –ig

  • A Debreceni Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint a Benczúr Gyula u. Köztemető 1. és 2. sz. kapuk közötti szakasza a közforgalom elől el lesz zárva. Kizárólag a tömegközlekedési járművek, a taxik, valamint a D.M.J.V. Önkormányzata által kiállított behajtási engedéllyel rendelkező gépjárművek közlekedhetnek a lezárt útszakaszon. A korlátozás a mozgáskorlátozottakra és az azokat szállító gépjárművekre is vonatkozik.
  • A Nagyerdei Köztemető 2. és 3. sz. kapujának megközelítése a Pallagi út felől, a Benczúr Gyula utcán keresztül lehetséges. A Benczúr Gyula utca gépjárműforgalma egyirányú lesz a Pallagi út felől, a Köztemető 2. és 3. sz. kapuja közötti parkolót az Ady Endre sugárúton keresztül a Nagyerdei Stadion irányába lehet elhagyni.
  • Az Ady Endre sugárútra a fentiek miatt a Nagyerdei körút irányából nem lehet behajtani.
  • A Hadházi út – Benczúr Gyula utca kereszteződésével szemben kialakított trolibuszfordulóba behajtani tilos.

 

Várakozási és megállási tilalmak

 2023. október 28. 06:00 – 2023. november 01. 22:00-ig

  • A Hadházi út páros oldalán, beleértve az útpadkát is

2023. november 01. 06:00 - 22:00 –ig 

A Debreceni Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszokon megállni és várakozni tilos táblák lesznek kihelyezve, melyekre kérjük, fokozott figyelmet fordítsanak a gépjárművel közlekedők. A forgalomkorlátozásban érintett helyeken szabálytalanul leállított gépjárművek az üzembentartó költségére elszállításra kerülnek.

 

  • A Kurta utca páratlan oldalán, a Kassai úttól a Hadházi út kereszteződéséig, beleértve az útpadkát is
  • Benczúr Gyula utcán a Hadházi úttól a Köztemető 2. kapuig az úttest mindkét oldalán, beleértve az útpadkát is
  • A Benczúr Gyula utcán a Pallagi út és az Ady Endre sugárút közötti szakaszán az út menetirány szerinti jobb oldalán, beleértve az útpadkát is
  • Az Ady Endre sugárút Nagyerdei körút és a Köztemető 2. kapuja kötötti szakaszán az útszakasz mindkét oldalán, mely az útpadkán történő várakozásra nem terjed ki.
  • A 4. sz. főút meghatározott szakaszán az úttest mindkét oldalán, beleértve az útpadkát is
  • A Hadházi út páratlan oldalán, a Benczúr Gyula trolibuszforduló bejáratától a Kassai út kereszteződéséig, beleértve az útpadkát is
  • A Futó utcán a Szervíz úttól (vasúti átjáró) az Apafája utcáig mindkét oldalon, beleértve az útpadkát is

 

 

Temető séták

Az ország első természetvédelmi területén található temető fái és sírjai között érdemes szakvezetett sétára indulni, hiszen a temetőkert Debrecen történelmi emlékparkja is.

A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így Szakvezető segítségével a sírok között barangolva az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben. 

  • Első temető séta ideje: 2023. október 29. vasárnap, 1000
  • Második temető séta ideje: 2023. november 1. szerda, 1000
  • Találkozás helye: Debreceni Köztemető II. kapu (Ravatalozóval szemben)
  • Séta tervezett időtartama: 1,5 óra
  • Idegenvezető: Erdei Nóra
  • Részvételi feltételek: A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com címen lehet.



Emlékműsor és egyházi megemlékezések 2023. november 1-jén:

Helyszín: 2-es számú Ravatalozó terem előtti terület, eső esetén a 2-es számú Ravatalozó terem 

  • 14.30 Az öröklét karja várDánielfy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, Dánielfy Gergely színész, énekes és Dánielfy Dia közös műsora
  • 15.00 Református Egyház megemlékezése
  • 15.30 Római Katolikus Egyház megemlékezése 
  • 16.00 Görögkatolikus Egyház megemlékezése



Egyéb információk:

A hálózati víz akkor lesz biztosított a temető területén, ha nem lesz talaj menti fagy, ami indokolná a víz elzárását.

Az A.K.S.D. Kft. felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a szemetet minden esetben a kihelyezett hulladéktároló edényekbe tegyék, az edényeket gyakrabban ürítik. A lehulló nagy mennyiségű elszáradt levél miatt lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak arra, hogy amennyiben a sírokról össze kívánják takarítani a ráhullott leveleket, a köztemető portáin ingyenes, újrahasznosított műanyag zsákot lehet kérni erre a célra.

Nem előírás, de annak érdekében, hogy a hozzátartozókat közvetlenül is tájékoztassuk, vállalatunk évről évre Halottak Napja előtt különböző színű figyelemfelhívó címkével látja el a sírhelyeket:

  • Narancssárga címkével azokat, melyek megváltott nyugvási ideje járt le. A nyugvási idővel kapcsolatban információ kérhető a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában. 
  • Citromsárga címkével a veszélyesen megdőlt síremlékek kerülnek jelölésre.

Korábbi évekhez hasonlóan az összes sírkő biztonságtechnikai felülvizsgálata megtörténik. Az életveszélyes sírkövek fejkő részét lebontják és ráfektetik a sírkőre, amennyiben ez nem lehetséges, elszállítják a tároló helyre. Erről nyilvántartást vezetnek és a Temető Ügyfélszolgálati Irodában tájékoztatást nyújtanak.

Online ügyfélszolgálat

Ügyintézés tárgya
Visszajelzés módja