AKSD Sírkő

  • Kiváló minőségű gránit, márvány és műkő síremlékek és kiegészítők garanciával!
  • Felújított síremlékek értékesítése kedvező áron
  • Régi síremlékek felújítása garanciával
  • A megrendeléseket rövid határidővel, akár temetésre is vállaljuk

Sírköves iroda 
H-Cs: 8:00 - 15:30, P: 8:00 - 13:30
Debrecen Köztemető I. kapu, +36 (30) 655-7173, +36 (30) 219-1965 
@

Előre megváltható szalagsírboltok

A Debreceni Köztemető főkapuja mellett található XXV-5-ös parcellában előre megváltható szalag sírboltok megvásárolhatóak. 

19 db 2 koporsós
2 db 4 koporsós

kivitelező: AKSD Sírkő

Sírköves iroda 
H-Cs: 8:00 - 15:30, P: 8:00 - 13:30
Debrecen Köztemető I. kapu, +36 (30) 655-7173, +36 (30) 219-1965 
@

Sírkőállítás szabályai

A sírhelyek jelölése, a síremlékek állítása az emberiség ősi hagyományai közé tartozik. A sírban nyugvó elhunytak azonosítására szolgáló megjelölés mára a társadalmi és kulturális irányelvek alapján egy különálló szociális trend, a temetőkultúra szerves részéve vált. Napjainkban a síremlékek állítása rendszeressé vált minden temetőben, igaz a síremlék méretében és minőségében igen jelentős különbségeket tapasztalhatunk, de az alapvető síremlék állítási szabályok egységesen vonatkoznak miden esetre, s ezekkel érdemes mindenkinek tisztában lennie, mind a saját maga érdekében, mind a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Az első és legfontosabb, hogy csak olyan vállalkozással készítessen síremléket, amely számlát tud adni a síremlék készítéséről, és valós garanciát vállal. Számla és a garancia vállalás hiányában, probléma esetén nem lehetséges a garanciális feltételeket érvényesíteni.

Napjainkban műkőből és márványból már alig készülnek sírkövek, mivel időt állóságuk és tisztíthatóságuk jóval elmarad a gránitból készült síremlékektől.

A második legfontosabb szempont, hogy gránit sírkő vásárlása során törekedni kell arra, hogy a síremlék lehetőleg ne 2 cm vastagságú anyagból legyen megépítve, mert abban az esetben ahhoz, hogy a síremlék stabilan álljon, a belsejét be kell önteni betonnal.

Mivel a két anyagnak nem azonos a hő tágulása, ezért az esetek többségében az idő múlásával a gránit burkolat elreped, eltörik és ez a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhat. Például, ha egy temetés miatt meg kell bontani a sírkövet, nehéz úgy visszaépíteni, hogy minden darab visszailleszkedjen a régi helyére és esztétikailag sem szép. Az előzőekben leírtak alapján minimum 3 cm anyagvastagságú gránitból érdemes síremléket állítatni, de a szegély esetében az 5 cm-es anyagvastagság a legideálisabb a stabilitás és az élettartam szempontjából.

A harmadik legfontosabb dolog a síremlékállítás során a biztonságos fejkő rögzítés, a megfelelő csapolás.

A síremlék fejkövét és a fejkő lépcsőt különböző kötő anyagokkal össze kell csapolni. Ez lehet beton acél, menetes szár, rozsdamentes dűbel. Ez nem jelenti azt, hogy a síremlék fejköve soha nem fog leborulni, mert külső erőhatásra így is ledőlhet, de normál esetben, megfelelően elvégzett csapolás esetén a fejkő borulás esélye minimális, és az veszélyeztetheti a temető látogatók biztonságát és a környező sírkövek épségét. A csapolás esetén biztonsági szempontból elvárás, hogy a csap mérete a fejkő átmérőjének több mint a felét meghaladó hosszúságú legyen.

Végül az utolsó jó tanács a síremlék állítzás során:

Amennyiben a síremlék állítása során folyamatos szegélyalap ( járda) készül, akkor minden esetben alkalmazkodni kell a helyszín terepviszonyaihoz, ami azt jelenti, hogy igazodni kell a szomszédos sírhelyek és az uralkodó szintek magasságához, azaz a járda nem emelkedhet ki a terep szint magasságától 2 centiméternél magasabbra, mivel a járda a sír stabilitását szolgálja, nem pedig a magasítását.

A fentiekre hivatkozva, ezúton szeretnénk felhívni a temető látogatók figyelmét, hogy a síremlékek fejkövébe ne kapaszkodjanak, illetve ne próbálják mozgatni és a gyerekeket ne engedjék a sírköveken játszani, mert az élet- és balesetveszélyes!